Warsztaty dietetyczne Zdrowa mama i dziecko

Warsztaty dietetyczne Zdrowa mama i dziecko

Warsztaty dietetyczne Zdrowa mama i dziecko

Warsztaty dietetyczne będą podzielone na 3 spotkania.

  1. Odżywianie kobiet w ciąży oraz dieta mamy karmiącej.

Dieta przyszłej matki jest zagadnieniem bardzo istotnym dla zdrowia dziecka i kobiety, dlatego nasze warsztaty są skierowane do młodych kobiet, które chcą zdobyć lub pogłębić swoją wiedzę na ten temat.

Prawidłowy wzrost i rozwój płodu zależy od stanu odżywienia kobiety ciężarnej nie tylko w czasie ciąży, ale i w okresie przed poczęciem. Zmiana diety w tym okresie ma na celu wyrównanie ewentualnych niedoborów żywieniowych. Prawidłowe odżywianie kobiety ciężarnej wpływa również na jej stan zarówno w czasie ciąży, jak i na jej zdrowie w okresie późniejszym.
W czasie warsztatów omawiane będą między innymi następujące zagadnienia:
– jakie są zasady żywienia kobiet w ciąży
– jakie produkty powinna spożywać przyszła mama, a których powinna unikać i dlaczego
– jak dopasować odpowiednie odżywianie do swojej konstytucji
– jak sobie radzić z dolegliwościami towarzyszącymi ciąży: zgaga, nudności wymioty, zaparcia, obrzęki.
– jaki jest optymalny przyrost masy ciała podczas ciąży
– praktyczne przepisy

 

Każda matka, która chce mieć zdrowe dziecko, powinna postarać się o to, by zadbać o swoją dietę.
Organizm wytwarza mleko w odpowiedniej ilości i o odpowiedniej jakości tylko w warunkach prawidłowej pracy układu pokarmowego.
W trakcie naszych warsztatów omawiane będą następujące tematy:
– jakie produkty spożywać a jakich unikać podczas karmienia
– częstotliwość karmienia
– jak szybko odzyskać siły po porodzie
– jak sobie radzić z depresją poporodową
– jak powoli i zdrowo tracić na wadze
– produkty sprzyjające laktacji
– kolka u niemowląt
– co robić gdy brakuje pokarmu u matki
– jak uzupełniać niedobory wapnia
– jak radzić sobie z alergią
 praktyczne przepisy

 

  1. Rozszerzanie diety

 

Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko matki. Karmienie piersią to skuteczna ochrona przed wieloma chorobami dziecka, szczególnie infekcyjnymi i alergicznymi. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

Jednak przychodzi moment, na który każda mama czeka z niecierpliwością ale i niepokojem. ROZSZERZANIE DIETY. Kiedy? Jak? Ile? Czy dziecko je wystarczająco dużo? Dlaczego nie chce próbować nowych rzeczy? Te pytania spędzają sen z powiek.

Podczas warsztatów prowadząca rozwinie wątpliwości, odpowie na każde pytania rodzica. Przygotuje Was do tego ważnego dla wszystkich dnia. Omówi kolejne etapy rozszerzania diety, nie zabraknie też tematu BLW.

 

  1. Zdrowa dieta dziecka.

Prawidłowe żywienie dzieci jest podstawą jego zdrowego rozwoju, zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym, wzmacnia odporność organizmu, a prawidłowe nawyki zapobiegną problemom zaburzenia odżywiania w dorosłym życiu. Zdrowa dieta dla dziecka to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, których nie sposób odmówić.

W tym zagadnieniu nie braknie przykładowych przepisów jak samodzielnie przygotować zdrowe dania i „coś słodkiego”. Pokaże, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Omówiony zostanie temat alergii dziecka, produkty, na które warto uważać.

 

Prowadząca: dietetyk Barbara Hoerner de Roithberg

Spotkania trwają 1,5 h

Najbliższe terminy:

Z listy poniżej wybierz termin, sprawdź cenę i zarezerwuj miejsce:

Wybacz, ale obecnie nie planujemy żadnego wydarzenia.

 

Rodzinek