Warsztaty dietetyczne będą podzielone na 3 spotkania.
- Odżywianie kobiet w ciąży oraz dieta mamy karmiącej.
Dieta przyszłej matki jest zagadnieniem bardzo istotnym dla zdrowia dziecka i kobiety, dlatego nasze warsztaty są skierowane do młodych kobiet, które chcą zdobyć lub pogłębić swoją wiedzę na ten temat.
Prawidłowy wzrost i rozwój płodu zależy od stanu odżywienia kobiety ciężarnej nie tylko w czasie ciąży, ale i w okresie przed poczęciem. Zmiana diety w tym okresie ma na celu wyrównanie ewentualnych niedoborów żywieniowych. Prawidłowe odżywianie kobiety ciężarnej wpływa również na jej stan zarówno w czasie ciąży, jak i na jej zdrowie w okresie późniejszym.
W czasie warsztatów omawiane będą między innymi następujące zagadnienia:
– jakie są zasady żywienia kobiet w ciąży
– jakie produkty powinna spożywać przyszła mama, a których powinna unikać i dlaczego
– jak dopasować odpowiednie odżywianie do swojej konstytucji
– jak sobie radzić z dolegliwościami towarzyszącymi ciąży: zgaga, nudności wymioty, zaparcia, obrzęki.
– jaki jest optymalny przyrost masy ciała podczas ciąży
– praktyczne przepisy
Każda matka, która chce mieć zdrowe dziecko, powinna postarać się o to, by zadbać o swoją dietę.
Organizm wytwarza mleko w odpowiedniej ilości i o odpowiedniej jakości tylko w warunkach prawidłowej pracy układu pokarmowego.
W trakcie naszych warsztatów omawiane będą następujące tematy:
– jakie produkty spożywać a jakich unikać podczas karmienia
– częstotliwość karmienia
– jak szybko odzyskać siły po porodzie
– jak sobie radzić z depresją poporodową
– jak powoli i zdrowo tracić na wadze
– produkty sprzyjające laktacji
– kolka u niemowląt
– co robić gdy brakuje pokarmu u matki
– jak uzupełniać niedobory wapnia
– jak radzić sobie z alergią
– praktyczne przepisy
- Rozszerzanie diety
Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko matki. Karmienie piersią to skuteczna ochrona przed wieloma chorobami dziecka, szczególnie infekcyjnymi i alergicznymi. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.
Jednak przychodzi moment, na który każda mama czeka z niecierpliwością ale i niepokojem. ROZSZERZANIE DIETY. Kiedy? Jak? Ile? Czy dziecko je wystarczająco dużo? Dlaczego nie chce próbować nowych rzeczy? Te pytania spędzają sen z powiek.
Podczas warsztatów prowadząca rozwinie wątpliwości, odpowie na każde pytania rodzica. Przygotuje Was do tego ważnego dla wszystkich dnia. Omówi kolejne etapy rozszerzania diety, nie zabraknie też tematu BLW.
- Zdrowa dieta dziecka.
Prawidłowe żywienie dzieci jest podstawą jego zdrowego rozwoju, zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym, wzmacnia odporność organizmu, a prawidłowe nawyki zapobiegną problemom zaburzenia odżywiania w dorosłym życiu. Zdrowa dieta dla dziecka to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, których nie sposób odmówić.
W tym zagadnieniu nie braknie przykładowych przepisów jak samodzielnie przygotować zdrowe dania i „coś słodkiego”. Pokaże, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Omówiony zostanie temat alergii dziecka, produkty, na które warto uważać.
Prowadząca: dietetyk Barbara Hoerner de Roithberg
Spotkania trwają 1,5 h
Najbliższe terminy:
Z listy poniżej wybierz termin, sprawdź cenę i zarezerwuj miejsce:
Wybacz, ale obecnie nie planujemy żadnego wydarzenia.